muziek wellness

De invloed van muziek op wellness

Waarom muziek luisteren belangrijk is

Een voordeel waar iedereen baat bij zal hebben bij het luisteren van muziek, is dat het stress vermindert. Dit is vooral fijn tijdens het sporten, reizen in spitsuren of na een lange werkdag. Gepaard met wellness oefeningen zal het luisteren van muziek ook zorgen dat u sneller tot rust komt en dit langer blijft. Uw hartslag verlaagt dan en u ademt minder snel.

Effecten van luisteren naar muziek

Het luisteren naar muziek heeft ook een groot effect op gebieden in uw hersenen die geassocieerd worden met stemming en beloning. Muziek die u als plezierig ervaart, activeert het ventrale tegmentum (VTA). Dit is onderdeel van het beloningssysteem in het brein. Het VTA heeft een rol in het vrijgeven van dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Verdrietige of melancholische muziek zorgt voor ruimte om emoties beter te kunnen verwerken. Het kan ook nostalgie, tederheid en verbazing oproepen. U voelt zich dan niet ellendig, maar u stimuleert een gevoel van sympathie voor de musicus.

Door harde, drukke muziek bent u eerder geneigd om te gaan bewegen. Deze soort muziek stimuleert namelijk adrenaline in uw lichaam. Hierdoor gaat uw bloed sneller stromen en versnelt uw ademhaling. Dit heeft een gunstig effect op uw uithoudingsvermogen, motivatie en kracht.

Welke soort muziek past bij wellness?

Bij wellness wordt er vaak geprobeerd om een zo prettig mogelijke sfeer te creƫren. Geen wonder dat een muziekcomputer bij wellness niet kan ontbreken. Het doel is om hierbij uw hartslag en ademhaling omlaag te houden, waardoor u uw geest eerder tot rust kunt brengen. Het is daarom beter als u geen harde en drukke muziek luistert die uw lichaam juist tot actie wil laten brengen. De meeste wellness locaties die u tegenkomt zullen ontspannende muziek afspelen die u dus tot rust probeert te brengen. Muziek bij wellness kunt u als droevig ervaren, maar zoals eerder uitgelegd is dit niet per se een negatief gevoel. Het hoort allemaal bij een specifieke ervaring die u tot een stressbestendig persoon zullen vormen!

Wilt u meer interessante artikelen lezen over muziek, ga dan naar ons blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *